Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

Son yıllarda karşımıza çok sık çıkan panik atak, sözlük karşılığı; “Kişide ansızın kendini gösteren, belli bir duruma bağlı, kişinin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku.” şeklinde ifade ediliyor.
Bununla birlikte yaşanan kaygı durumları, ölüm korkusu, yüksek derecede seyreden kalp atışı sanki kalp krizi geçiriyormuş hissi yaşatıyor. Henüz tam olarak neden kaynaklandığı tespit edilememiş olsa da yaşanan stres ve kas kasılmalarının da panik atağa neden olduğu yönünde araştırma ve söylemler bulunmaktadır.
Düzensiz beslenme, düzensiz uyku, yoğun ilaç kullanımı, gerginliğin sürekliliği gibi gelecek korkusu da panik atağa neden olabilen başlıklar arasındadır. Aslına panik atağı en iyi ifade eden kelime nedir derseniz “korku” “ölüm korkusu” diyebiliriz.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir? 

Panik atak geçirenlerde ortak birçok belirti görülmekte. Bunlar içinde en yaygın olarak bilinenler arasında ; kalp ritminin hızlanması, ölüm korkusu, kalp krizi geçiriyor hissi yaşamak, ağız kuruluğu, soğuk terleme, sık idrara çıkma, kapalı mekanlarda duramama, araç kullanamama, ani duygu değişimleri, her an benzer şeyler yaşayacakmış korkusuna sahip olmak, zihni kontrol edememek, göğüs ağrısı, yutkunma güçlüğü, nefes alma problemleri, nefes darlığı, çok hızlı nefes alıp verme, bayılacak gibi hissetme, sıcak basması, üşüme, titreme, terleme, bulantı, gerçekten ve kendinden kopma gibi birçok beklenmedik durum panik atak belirtileri arasında sayılabilir.

Panik Atak Mıyım?

Günümüzde oldukça yaygınlaşan panik atak duygusu birçok kişide “Acaba panik atak mıyım?” düşüncesi uyandırmakta. Yaşanan her durumu panik atak ile bağdaştırmamak gerekir. Panik yaşamak ile panik atak yaşamak aynı şey değildir. Panik atak yaşamanız için şu belirtilerin birçoğu sizde olmalı, bu belirtilerden emin olduktan sonra yine de en yakın sağlık kuruluşunda uzman bir doktora muayene olmanız gerekiyor. Bazı belirtiler, farklı ruhsal veya fiziki hastalığında habercisi olabileceği için bu belirtilerden bir veya birkaçı olması sizin panik atak olduğunuz anlamına gelmemekte. Panik atak mı oldum diye kendinize sorduğunuz her sorunun yanıtı, unutulmamalıdır ki bu alanda uzmanlaşmış ve yetki sahibi sağlık personellerinin alanıdır.

Panik Atak Tedavisi Hakkında 

Panik atak tedavisi için günümüzün gelişen teknikleri ve muayene yöntemleri ile birçok alanda yine birçok tedavi uygulanmakta. Kimi tedavilerde psikolojik destek, antidepresan kullanımı, nefes egzersizleri ile desteklenen süreçler uygulanmakta.

Kimi tedavilerde şifasal çalışmalar; meditasyon, enerji çalışmaları, çakra dengeleme ve nefes teknikleri uygulanmakta. Bazı tedavilerde ise bilinçaltı çalışmaları, hipnoz, EFT gibi teknikler ile iyileşme sağlanmaya çalışılmaktadır. Biz de yaptığımız çalışmalarda; beslenme sisteminin düzeltilmesi, uyku kalitesinin artırılması, kas kasılmalarına bağlı stresin yok edilmesi, çeşitli egzersizler ile dolaşımın normale dönmesi, duygusal beyin bağırsaklar üzerinde çalışma, bağırsak florasının güçlendirilmesi, sinir sistemi üzerinde çalışma, nefes teknikleri, bilinçaltı çalışmaları, hipnoz gibi birbirini destekleyen çalışmalar uygulamaktayız.

Panik atağın tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmadığına inanıyor ve buna neden olabilecek tüm alanları iyileştirme üzerinde çalışmalar yapıyoruz.

Diğer Makaleler

Menü